بافت یونولیت به صورت کرههای کوچک است که با حرارت دادن، بزرگ شده و به وسیلهی قالبگیری، شکل میگیرد. این کرهها در سرتاسر بافت یونولیت، قابل مشاهده هستند.
نام ماده تشکیل دهندهی یونولیت، استایرن است. استایرن به طور طبیعی، به مقدار خیلی کم، در گیاهان، میوهها، سبزیجات، آجیل و گوشت وجود دارد. همچنین به کمک فرآیندهای پتروشیمی از اتیلن و بنزن مشتق میگردد.
یونولیت ، رفتارها و ویژگیهایی از خود بروز میدهد. یکی از بارزترین این رفتارها، عایق بودن یونولیت است. یونولیت در برابر حرارت (و برودت) و رطوبت و صدا و ضربه به عنوان یک عایق بسیار خوب عمل میکند. عایق بودن یونولیت به این معنای ممانعت از ورود و خروج سرما، گرما، رطوبت و آب و ضربه میباشد. عایق بودن یونولیت و استفاده از آن در ساختمانها در مصرف بهینهی انرژی بسیار تأثیرگذار خواهد بود. جالب است بدانید که 10 سانتیمتر از یونولیت، در برابر صدای 42 دسیبل و هم چنین 35 درصد در مقابل گرما، ایجاد عایق میکند. سایر خواص یونولیت عبارتند از:
· عایق حرارتی خیلی خوب
· مقاومت بالا در برابر رطوبت
· عایق خوب برای صدا
· بادوام و عمر طولانی
· لمینت شدن با رزین اپوکسی
· سبک و قابل حمل بودن
· شکل پذیری و تنوع در قالب
· ضربه گیر
· مقاومت بالا در برابر فشار وارد شده
· قابلیت چاپ
· و …
یونولیت درصنعت ساختمان
یونولیت خیلی ارزان است و به همین سبب جایگزین اقتصادی و مناسبی به جای مصالح سنتی محسوب میشود. همچنین وزن سبک آن، سبب شده است که مسبب کاهش وزن سازههای مختلف میگردد. از آنجایی که در علم عمران، به دنبال پیدا کردن راهکارهایی برای ایجاد سازههای سبکتر و مقاومتر است، استفاده از مصالح پلیمری (مانند یونولیتها)، رواج پیدا کرده است.
برخی از موارد کاربرد یونولیت در ساختمان سازی، عبارت است از:
· ژئوفوم
· سیستمهای عایق بندی به صورت پانل
· سیستمهای پوشش دیواری به صورت تزیینی
· دیوار پیش ساختهی یونولیتی
· غلاف وافل
· عایق بام ساختمان
انواع یونولیتهای پر کاربرد در ساخت و ساز
· یونولیت فشرده
o کاملاً خالص
o وزن زیاد
o بیشترین استفاده در ساختمان سازی
o امکان ترکیب با سایر عایقها (مانند پشم سنگ، فومهای آکوستیک و …) برای بهبود عملکرد صداگیری
· یونولیت سقفی استاندارد
o معمولاً به صورت مکعب مستطیل
o چگالی یا جرم حجمی 7 الی 8 کیلوگرم بر مترمربع
· یونولیت دیواری
o زیبا و طرحهای متنوع
o صداگیر
o ضد ضربه
o قابل شست و شو
o آنتی باکتریال
· یونولیت تیرچه کرومیت
تأثیر یونولیت در وزن سازههای مختلف
پیشتر بیان کردیم که یکی از مواردی که در ساخت و ساز به آن توجه میکنند، ساختن سازههایی با وزن سبک است. اکنون به دلیل این امر میپردازیم. ساختمان سبک مزایایی از جمله:
v کاهش خسارات مالی و جانی، هنگام بروز حوادث
v صرفه جویی در مصرف انرژی
دارد.
یونولیتها از توپکهای کروی توخالی تشکیل شده است. این امر دلیل پایین بودن وزن یونولیت برعکس حجم آن، است. وقتی در ابعاد دیوارها و سقفها از پانلها و بلوکهای یونولیتی در ساخت و ساز سازهها استفاده میشود، یعنی وسعت زیادی از سازه با مواد سبک وزن ساخته شده است.
تأثیر یونولیت در استحکام سازههای مختلف
حتماً تا به حال اخبار حاکی از فرو ریختن و نشست بخشی از پل در فلان شهر و یا تخریب ناگهانی بخشهایی از یک سازه را شنیدهاید. مصالح سنتی، با برخی از شرایط جوی پیش آمده، واکنش نشان میدهند. سادهترین و ملموسترین مثالی که میتوان زد، ترک خوردن دیوارهای گچی در مقابل انبساط و انقباض ساختمان است. اگر مصالح بیس یک سازه دچار چنین واکنشهایی شوند، سازه به سرعت دچار فرسودگی و تخریب خواهد شد.
مواد اولیهی تشکیل دهندهی یونولیت، موادی هستند که در برابر آسیبهای محیطی، حشرات و موریانهها و همچنین شرایط جوی، بسیار مقاوم هستند. این مقاومت سبب میشود تا سازه، دیرتر به فرسودگی برسد و به اصطلاح عمر بالاتری داشته باشد. به همین دلیل، امروزه بلوکها و پانلهای یونولیتی در ساخت و ساز به عنوان یکی از اصلیترین و مستحکمترین مصالح، نقش دارند.